Sarcina

In prima saptamana de sarcina are loc divizarea celulara rapida, apoi se formeaza embrionul. De la sfarsitul primei saptamani de sarcina si pana la sfarsitul celei de-a 2-a luni se formeaza organele umane si tesuturile care protejeaza si hranesc copilul pana la nastere.  Din punct de vedere biologic, exista 3 foite embrionare: ectoderma in exterior, care devine pielea si sistemul nervos, din care se dezvolta organelle de simt; mezoderma in mijloc, din care se dezvolta muschii, sangele si sistemul excretor; si endoderma in interior, din care se dezvolta glandele, plamanii si sistemul digestiv.
De la inceputul lunii a 3-a de sarcina si pana la nastere se dezvolta oasele.
Inca din luna a 4-a de sarcina copilul poate simti toate miscarile mamei. Din luna a 7-a copilul incepe sa vada, iar in caz de nastere prematura, bebelusul raspunde la stimuli luminosi. Auzul se dezvolta tot din luna a 4-a, mediul uterin fiind foarte zgomotos, dar sunetele sunt totusi reduse ca intensitate, la fel ca in interiorul unei masini. La zgomote puternice sau la muzica, bebelusul reactioneaza. De asemenea trebuie sa avem grija ce vorbim si cum vorbim in timpul sarcinii, deoarece bebelusul aude si invata inca din perioada prenatala. Este bine sa-i citim povesti copilului sau sa-i cantam, astfel el devine mai relaxat.
O influenta importanta asupra dezvoltarii bebelusului o are starea psihica a mamei pe parcursul sarcinii. Un mediu echilibrat, fara stres si o gandire pozitiva a mamei, cat si iubirea fata de bebelus il influenteaza in bine. Un factor si mai important este alimentatia mamei, mai ales in primele 3 luni de sarcina. Alimentatia precara poate determina anormalitati la sistemul nervos, o nastere prematura, greutatea foarte mica a bebelusului sau chiar moartea fatului.
Fumatul in timpul sarcinii poate cauza bebelusului probleme cardiace, de circulatie sau de respiratie. Alcoolul consumat frecvent determina o dezvoltare mai lenta a bebelusului. Copiii de mame consumatoare de alcool sunt mai scunzi si mai slabi, si pot avea anormalitati la cap si la fata, sau cu tendinte de retard si probleme cu inima. In cazul mamelor dependente de substante stupefiante, copiii se nasc dependenti si trebuie sa intre in sevraj. Bebelusii de acest gen au in general probleme in activitate, atentie si somn. Riscul pierderii sarcinii, moartea copilului dupa nastere sau nasterea unui copil cu dizabilitati sau malformatii este foarte mare.
Totodata este importanta si varsta mamei, de exemplu mamele adolescente sunt predispuse la a avea nasteri premature si la depresia post-natala, iar mamele peste 35 de ani risca sa nasca un copil bolnav cu Sindromul Down sau cu probleme de atentie, invatare sau vizuale.

Nasterea

Nasterea se desfasoara in 3 etape si anume:

Travaliul  ce poate dura de la cateva minute pana la 30 de ore, timp in care au loc contractile si dilatatia.

Nasterea poate dura de la 10 minute pana la 2 ore, timp in care are loc nasterea propriu-zisa.

Postnasterea este cea de-a 3-a etapa, in care se elimina placenta si care dureaza aproximativ 20 de minute.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +7 (from 7 votes)
Sarcina, 8.7 out of 10 based on 7 ratings