Copilul 1-3 ani

Incepnd de la 1 an copilul incepe sa aiba primele preferinte in privinta jucariilor si a oamenilor din jur, si deasemenea incepe sa faca primii lui pasi, la inceput sustinut. Tot acum copilul invata sa diferentieze si sa asemene lucruri in functie de anumite trasaturi commune pe care lucrurile le au sau nu.

Deja de la 18 luni copilul incepe sa mearga, sa alerge, sa sara, sa manance singur, vrea sa se imbrace singur si sa se spele pe manute. Deja mersul lui este mai echilibrat si pe distante mai mari. Acum trece copilul si prin prima perioada de intrebari insistente, si va intreba mereu “Ce e asta”. Apoi va incepe sa vorbeasca despre el la persoana a 3-a, un lucru perfect normal la aceasta varsta! Copilul va povesti mereu, dar fara sa spuna un lucru concret.

Mersul aduce multe lucruri fascinante in viata unui copil, iar de la 2 ani acesta incepe sa exploreze, primii pasi facuti singur dandu-i incredere in fortele proprii si sentimentul de libertate si independenta. Datorita acestui fapt copilul va incepe si sa refuze. Totodata si vocabularul lui devine mai dezvoltat, dar inca nu explica lucrurile sau faptele, ci prefera doar sa le povesteasca.

Tot in aceasta perioada copiii sunt invatati sa faca la olita. Cercetatorii spun ca fetitele invata mai devreme sa foloseasca olita decat baietii, si anuma in jur de 18 luni, fata de baietei care invata in jur de 22 de luni. Tinem sa specificam ca nu este bine sa ii punem sa faca la olita prea devreme, deoarece copiii trebuie sa fie pregatiti pentru asta, adica sa invete mai intai sa se controleze. Vom observa acest lucru prin schimbarea mimicii fetei cand copilul face ceva. O alta greseala pe care unii parinti o fac, este sa ii spuna copilului sa stea pe olita pana face ceva. Acesta va considera ca este vinovat de ceva si aceasta il va impiedica pe copil sa se relaxeze si sa faca ceea ce trebuie. Ideal pentru invatare este vara, cand este cald, putand sa-l lasati fara scutec, doar in chilotei. Daca va face pe el nu se va simti bine si va invata ca nu e bine. Trebuie sa i se explice ca e bine sa faca la olita sau la toaleta pentru ca oamenii mari nu fac pe ei si ii puteti spune ca este o rusine sa faca in scutec sau ca ii va fi mult mai bine sa se mentina curat. Initial in caz ca nu reusiti sa-i cititi mimica fetei atunci cand copilul vrea sa faca pipi, incercati sa-l puneti la olita din 2 in 2 ore, iar cand va face la olita si se va simti curat, ii va face placere si va cere singur la olita.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Copilul 1-3 ani, 10.0 out of 10 based on 5 ratings