Bebelusul 0 – 12 luni

Imediat dupa nastere, bebelusul este evaluat la 3-5-10 minute de la nastere, unde se urmareste culoarea pielii, ritmul inimii, grimasa, activitatea si respiratia. Multe dintre mamici se intreaba “oare ce o fi in capusorul lui acum?”. Trecerea bebelusului de la acel mediu cald si umed din pantecul mamei, la acest mediu uscat, racoros si nesigur este totusi un factor de stres pentru el, motiv pentru care si plange la nastere. Totusi este important ca aceste sentimente de incertitudine, nesiguranta si teama sa fie prezente deoarece bebelusul dezvolta adrenalina, iar prezenta ei il face sa treaca mai repede peste acea experienta “neplacuta” a nasterii si ii accelereaza metabolismul. De exemplu copiii nascuti prin cezariana pot avea probleme de respiratie la nastere datorita lipsei adrenalinei. Copilul pana la 1 an incepe sa cunoasca lucrurile si sa capete incredere in parinti si mediul inconjurator. Tot in aceasta perioada i se regleaza respiratia, circulatia sangelui, digestia si temperatura corpului. Ca si caracteristici generale ale bebelusilor, putem specifica ochii, pe care ii au de culoare albastra ( acestia sunt numiti ochi de lapte ), glandele lacrimare sunt inactive, observam si o oarecare disproportie corporala ( capul mare si corpul mic), iar oasele sunt moi si flexibile.

Somnul bebelusului

In primele saptamani copilul doarme minim 16 ore pe zi, la care putem adauga si perioade in care acesta atipeste. Dupa varsta de 6 saptamani atipirile incep sa se rareasca si va dormi mai mult noaptea, iar in total timpul somnului va fi de aproximativ 15 ore pe zi. Dupa 4 luni bebelusul va dormi in jur de 14 ore pe zi.

Programul de masa

Asa cum trebuie format programul de somn, copilului ii trebuie si un program de masa. Este recomandat ca nou-nascutii sa manance la 2-3 ore, iar pe masura ce copilul creste, distanta dintre mese creste si ea. Cel mai indicat este ca bebelusul sa fie alaptat, deoarece laptele matern este cel mai bogat in vitamine si substante nutritive, ceea ce creste imunitatea si numarul de anticorpi ai copilului.

Plansul bebelusului

Plansul bebelusului este cea mai mare problema a parintilor, deoarece bebelusul nu ne poate spune de ce plange. Exista totusi doar 3 motive pentru care copilul plange, si anume: daca il doare ceva, daca ii este foame sau daca are un disconfort. Mamicile in general cunosc fiecare tip de plans al copilului lor, si isi dau seama care este motivul pentru care acesta plange. Bebelusul poate plange aproximativ trei ore pe zi pana cand trece de o luna, apoi treptat durata plansului se reduce, ajungand ca la aproximativ 6 luni sa planga aproximativ o ora pe zi.

Simturile la bebelusi

Un copil are si reflexe, unele chiar dinainte de a se naste, de exemplu copilul intoarce capul si deschide gura atunci cand ii este atins obrazul ( in apropierea gurii ), iar atunci cand ii este atinsa talpa in zona calcaiului, copilul isi destinde degetele de la picioare, deasemenea orice copil are reflexul de a inota atunci cand este in apa. Singurele modalitati prin care un bebelus intra in contact cu mediul sunt simturile. Bebelusul aude, iar un zgomot puternic il poate speria si va incepe sa planga. El poate localiza sursa zgomotului si este capabil sa distinga usor vocea umana de alte sunete, dar vocea mamei il va linisti cel mai mult, deoarece este obisnuit cu ea inca din pantec.

Copilul isi dezvolta si vederea treptat. In prima luna copilul considera ca daca nu mai vede sau simte un obiect, inseamna ca acesta nu mai exista, de la 1 la 4 luni, copilul incepe sa priveasca locul unde obiectul a disparut, de la 4 la 8 luni, incepe sa se uite dupa o jucarie dupa ce o scapa din mana, incepe sa inteleaga ca e posibil sa fie inca acolo, iar abea dupa 8 luni inteleg permanenta lucrurilor. Tot pe la 7-10 luni copilul incepe sa simta o oarecare frica fata de straini, mai ales daca mami nu este in zona. Acum incepe sa constientizeze ca parintii sunt cei care ii ofera siguranta si securitate emotionala.

Deja la varsta de 1 an copilul este de 3 ori mai mare decat la nastere si incepe sa aiba primele preferinte, cum ar fi anumite jucarii sau persoane. Tot acum face si primii pasi, sustinut, si incepe sa-si testeze reactiile, iar in functie de comportamentul si reactiile celor din jur, copilul invata sa se comporte.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.9/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +8 (from 8 votes)
Bebelusul 0 - 12 luni, 8.9 out of 10 based on 9 ratings