Am devenit mamica

Sarcina si faptul de a avea un copil reprezinta uneori cel mai frumos si cel mai important lucru din viata unei femei. Faptul ca ai nascut un copil, faptul ca ai posibilitatea sa formezi din acel copil un om, este de o importanta majora. Viata micutului tau este in mainile tale si are nevoie de tine sa fii langa el.

La 2-3 zile dupa nastere multe mamici traiesc ceea ce se numeste depresia post-natala. Simptomele ei sunt: iritabilitate, oboseala, tensiune, anxietate, episoade de tristete, crize de plans, insomnie, lipsa poftei de mancare, sentimente de neajutorare si deznadejde, sentimentul de inadaptare. In general acestea dureaza maxim 2 saptamani. Motivele acestei depresii ar fi schimbarile hormonale bruste, modificarea metabolismului sau insasi ideea de mama, multe femei simtind ca si-au pierdut independenta sau se simt vinovate de starea de nervozitate pe care o au atunci cand copilul plange.
Cel mai important este contactul direct cu bebelusul, momentele de intimidate dintre cei 2 contribuind atat la starea de bine a copilului cat si la formarea legaturii dintre mamica si copilul ei.

A fi mamica este o responsabilitate mare, in sensul ca veti avea ca scop sa faceti un om din micutul dumneavoastra. Totul trebuie sa vina din suflet si atunci aceasta responsabilitate nu va parea atat de mare pe cat este de importanta. In primele zile dupa nastere, cand isi ia copilul in brate pentru alaptare, vor aparea primele legaturi intre mama si copil. Vorbiti-i, mangaiati-l, fiti tandra cu micutul, pentru ca icepand cu primele zile se formeaza relatia de afectiune intre mama si copil, chiar daca micutul nu raspunde vizibil afectiunii pe care mama i-o ofera. In primele luni se formeaza legatura dintre mama si copil, legatura care daca este formata cum trebuie si mentinuta, va ramane toata viata.

Petreceti timp cu micutul dumneavoastra vorbindu-i. este foarte important acest lucru chiar daca el nu va raspunde, pentru ca vocea dumneavoastra il linisteste, deoarece o cunoaste din pantec. In timp, dupa primele 2 saptamani, ii puteti arata diferite lucruri, pentru ca ii va folosi in deszvoltarea lui. Copilului nu trebuie sa ii lipseasca afectiunea, are nevoie de mangaieri si imbratisari. Nu il certati pana nu va intelege lucrurile, pentru ca certatul nu va face decat sa il faca sa se inchida in el si sa nu mai comunice. Tineti cont de faptul ca el nu intelege mediul asa cum il intelegem noi si nu trebuie certat, ci doar atentionat. Repetitia esste bazain primele luni, chiar pana spre 2 anisori.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)
Am devenit mamica, 10.0 out of 10 based on 6 ratings